Με νομοθετική ρύθμιση και με αναδρομική ισχύ θα επιλυθεί ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να μην απωλέσουν τα δικαιώματα που συνακολουθούν τη μακροχρόνια ανεργία, απάντησε η Αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στον βουλευτή του Ν. Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη σχετικά με την επίλυση ενός επίκαιρου ζητήματος που αφορά στους μακροχρόνια ανέργους.
Με επίκαιρη ερώτηση ο Βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου έφερε στη Βουλή ζήτημα που έντονα απασχολεί μεγάλη μερίδα μακροχρόνια ανέργων.
«Εδώ και ένα χρονικό διάστημα ένας μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα παράδοξο και γραφειοκρατικό ζήτημα. Για λόγους λαθεμένης ενημέρωσης, κατά τη γνώμη μου, και σε αρκετές περιπτώσεις και με ευθύνη του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι, ενώ ανήκουν αποδεδειγμένα στην κατηγορία αυτή, των μακροχρόνια ανέργων, δεν κατέθεσαν έγκαιρα την απαιτούμενη βεβαίωση στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην καταχωρούνται στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Περιγράφοντας τη διάσταση του προβλήματος ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου τόνισε: «Οι άνθρωποι αυτοί σήμερα τρόπον τινά είναι όμηροι αυτού του παραδόξου: Να είναι μακροχρόνια άνεργοι και ξαφνικά να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν νεοεισερχόμενοι στην ανεργία. Ένας αριθμός μάλιστα απ’ αυτούς δεν γνωρίζει αν πρέπει να συμπληρώσει εκ νέου νέα αίτηση για έκδοση νέας κάρτας, με ρίσκο να μην αναγνωρίζονται οι ίδιοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι, παρά το ότι είναι άνεργοι για διάστημα πάνω από δώδεκα μήνες και για ορισμένους απ’ αυτούς το διάστημα είναι και έτη.
Λαμβάνοντας τον λόγο η Αν. Υπουργός κα Ράνια Αντωνοπούλου τόνισε με τη σειρά της: «Από τον Νοέμβριο έχουμε ήδη ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που έχει κατατεθεί από τον συνάδελφό μου, τον κ. Πετρόπουλο, στις 6 Φεβρουαρίου. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, λοιπόν, θα ενταχθεί σε αυτόν τον νόμο, οπότε θα λήξουν και όλα αυτά τα θέματα στα οποία αναφέρεστε».
Η κα Αντωνοπούλου περιέγραψε τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου: « Τον Μάρτιο του 2017 ο ΟΑΕΔ εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του ν. 4430 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι διατάξεις στις οποίες αναφέρεστε και συζητούμε. Η εγκύκλιος αυτή αναρτήθηκε τότε στο «Διαύγεια», διακινήθηκε σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων του ΟΑΕΔ και στο τηλεφωνικό κέντρο. Άρα, οι πολίτες ενημερώνονται πηγαίνοντας στον ΟΑΕΔ, μπαίνοντας στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ ή παίρνοντας τηλέφωνο».
Συμπλήρωσε επίσης ότι τον ίδιο μήνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ Δελτίο Τύπου το οποίο περιείχε την πληροφορία για κάθε χρήστη, αλλά επίσης ενημέρωνε και έδινε οδηγίες στα κέντρα τα οποία προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες κατάρτισης για το ποια είναι η υποχρέωσή τους, να ενημερώνουν, δηλαδή, τους ενδιαφερόμενους, τους πολίτες, έτσι ώστε να μην χάνουν την κάρτα ανεργίας τους και να μην διακόπτονται τα δικαιώματα που έχουν, είτε είναι η συνέχιση του επιδόματος όταν τελειώσουν αυτό το πρόγραμμα, είτε οι μήνες τους οποίους προσθέτουμε κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε αυτά τα προγράμματα κ.λπ.
Σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή η Αν. Υπουργός διευκρίνισε: «Από την ώρα που κάποιος είναι άνεργος και εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα, είτε είναι σε ένα ΙΕΚ, είτε είναι σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μικρής διάρκειας, έχει περιθώριο εξήντα μέρες. Μέσα σε αυτές τις εξήντα μέρες, αν τις μετρήσουμε σωστά, συμπεριλαμβάνεται το χρονικό διάστημα που κάθε άνεργος πρέπει να επιστρέφει στον ΟΑΕΔ διαδικτυακά ή διά ζώσης για να ανανεώνει την κάρτα ανεργίας του. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, θα δίνεται το περιθώριο -δηλαδή δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα, πλέον, να το καταθέσει πριν εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα ούτε δέκα μέρες αφού εγγραφεί ούτε είκοσι μέρες- συγκεκριμένα, δίνεται όλη η χρονική διάρκεια μέχρι την επόμενη φορά που θα κάνει ανανέωση της κάρτας ανεργίας του».
Η ίδια διευκρίνισε μάλιστα ότι «όσον αφορά στους μακροχρόνια ανέργους, φυσικά, αυτό που θα ισχύσει είναι ότι αναδρομικά θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα -αν τους έχει διακοπεί και υποχρεώθηκαν να πάνε να βγάλουν καινούργια κάρτα ανεργίας- να επανέλθουν στους μήνες και στο καθεστώς της μακροχρόνιας ανεργίας που ίσχυε μέχρι την ένταξή τους σε ένα καινούργιο πρόγραμμα και θα επανέλθουν όλα τα δικαιώματα που συνακολουθούν τη μακροχρόνια ανεργία.»
Όλη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο βίντεο: